Πόσο μάλλον, όταν έχουν μπει οι κατάλληλες βάσεις, όπως στην περίπτωση της Τένιας και της Ειρητίνας, όπου συνυπάρχουν με τις επιτυχίες, μέχρι να κάνει την εμφάνισή του ο κορονοϊός και να ακολουθήσει το κλείσιμο του αθλητισμού. Κοινός παρονομαστής οι θυσίες που χρειάζονται και ο σεβασμός προς τον αντίπαλο και το άθλημα!
Τένια Τζίμα: «Θέλω να φτάσω στους Ολυμπιακούς Αγώνες»

Η Τένια, αθλήτρια του «ΑΣ ΤΑΕΚΒΟΝΤΟ ΖΗΚΟΣ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ» στα 20της, μετρά διακρίσεις που φτάνουν μέχρι και το Παγκόσμιο επίπεδο.
Μας περιγράφει πως διαχειρίζεται μια ήττα και τις στιγμές απογοήτευσης, ώστε να παραμένει σε ανταγωνιστικό επίπεδο, την αδιαφορία του ελληνικού κράτους απέναντι στους αθλητές, ενώ δεν ξεχνά τους γονείς της και τον συγγενή που την οδήγησε για πρώτη φορά σε χώρο Ταεκβοντό.
Αρχικά, τι σημαίνει Tae–Kwon–Do;
«Taekwondo σημαίνει
Tae = τεχνικές με τα πόδια
Kwon = τεχνικές με τα χέρια
Do = και τα δύο σε συνδυασμό με το μυαλό
Στην ουσία, πρέπει κάθε σου κίνηση να είναι προσεγμένη και καλά μελετημένη».
Σε ποια ηλικία ξεκίνησες να ασχολείσαι με το ταεκβοντό.Για ποιο λόγο επέλεξες τις πολεμικές τέχνες;
«Η πρώτη επαφή με το ταεκβοντό ήρθε στα 7 μου.
Ήταν μία τυχαία επιλογή. Με ρώτησε μια μέρα ο θείος μου αν θέλω να το δοκιμάσω, γιατί πήγαινε η ξαδέρφη μου και θεώρησε ότι θα μου αρέσει. Είπα αμέσως ναι. Στην αρχή πήγαινα κάθε μέρα μαζί του. Τα είχε αναλάβει όλα εξ’ ολοκλήρου, αγώνες, πληρωμές τα πάντα.
Παρότι ασχολούμουν και με άλλα αθλήματα, με τράβηξε και το αγάπησα, οπότε όλα τα υπόλοιπα ήρθαν σε δεύτερη μοίρα.
Η επιλογή μου να ασχοληθώ και να συνεχίσω να ασχολούμαι με τις πολιτικές τέχνες, προήλθε από τους γονείς μου, γιατί είμαι κοπέλα και δεν είμαστε στην πιο ευνοϊκή θέση, όμως εγώ επέλεξα να μην μείνω στην αυτοάμυνα και να το προωθήσω στον πρωταθλητισμό».
Ποιες είναι οι πιο σημαντικές σου διακρίσεις;
-3η θέση στο Πανευρωπαϊκό Συλλόγων
-3η θέση στο Βαλκανικό πρωτάθλημα
-Άνοδος στο βάθρο σε όλες τις κατηγορίες Πανελληνίων πρωταθλημάτων( παίδων/κορασίδων, εφήβων/νεανίδων, σχολικό, ανδρών γυναικών)
– Μερικά G1 ( παγκόσμια) του εξωτερικού.
-3 φορές κυπελλούχος Ελλάδος
-Συμμετοχή στο Α’ Πανευρωπαϊκό Poumse που έγινε στην Ρόδο.
-Επίλεκτη της εθνικής Ελλάδος και της ΕΤΑΒΕ (Ένωση Taekwondo Βορείου Ελλάδος).»
Μίλησέ μας για τον σύλλογο που γυμνάζεσαι και τους προπονητές σου.
«Προπονούμαι στον αθλητικό σύλλογο , «ΑΣ ΤΑΕΚΒΟΝΤΟ ΖΗΚΟΣ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ» , εδώ και 15 χρόνια. Είναι ένας σύλλογος που μου προσέφερε πολλά. Φίλους, συναθλητές, ανθρώπους που σέβομαι και εκτιμώ πολύ, δύναμη, χαρά και αυτοέλεγχο. Βέβαια όμως υπήρχαν και στιγμές κούρασης-εξάντλησης, καθώς οι προπονήσεις είναι σκληρές.
Οι προπονητές μου Ζήκος Βασίλης, Ζήκος Οδυσσέας και Ζήκου Λαμπρινή ήταν πάντα στο πλευρό μου και τους ευχαριστώ. Με βοήθησαν σε κάθε μου βήμα στον αθλητισμό και σε κάθε νίκη-ήττα. Ένα μεγάλο ευχαριστώ επίσης, θα ήθελα να πω και στους γονείς μου, που στάθηκαν πλάι μου και σε νίκες και ήττες, στα εύκολα και στα δύσκολα. Όλοι τους για μένα στάθηκαν βράχοι και συναγωνιστές. Χαίρονται με τις νίκες μου και στεναχωριούνται με τις ήττες μου».
Η άσπρη φόρμα των αθλητών τι συμβολίζει;
«Dobok λέγεται η στολή που φοράνε στις κορεατικής πολεμικές τέχνες. Έτσι είναι και η δική μας. Do σημαίνει «ο τρόπος» και το bok σημαίνει «ρούχα». Η λευκή στολή αντιπροσωπεύει τις τιμές της καθαρότητας, της αποφυγής του εγώ και της απλότητας. Δεν δίνει καμία εξωτερική ένδειξη της κοινωνικής τάξης, έτσι ώστε όλοι οι μαθητές να ξεκινούν ως ίσοι.
Ίδια είναι η λογική και στη ζώνη. Η πρώτη ζώνη του αθλητή είναι η λευκή, η οποία συμβολίζει την αγνότητα».
Είναι επικίνδυνη η προπόνηση στο TAE KWON DO; Πόσο εύκολο είναι να τραυματιστεί κανείς;
«Επικίνδυνο είναι κάθε άθλημα και πόσο μάλλον μια πολεμική τέχνη. Με αυτή τη λογική φυσικά και είναι εύκολο να τραυματίσεις. Όχι όμως και τόσο εύκολα, όσο πιστεύουν οι περισσότεροι».
Πρέπει να είσαι συγκεντρωμένος και επικεντρωμένος στην προπόνηση για να μην τραυματιστείς. Είναι ευχάριστη όμως και φυσικά δυναμική. Κάθε μέρα προπονείς αυτά που ξέρεις και μαθαίνεις κάτι νέο.
Πώς αισθάνεσαι μετά από μία ήττα;
«Κάθε ήττα είναι δύσκολη. Χάνεις και σκέφτεσαι να τα παρατήσεις ή λειτουργείς αντίστροφα και σκέφτεσαι τον επόμενο αγώνα και πώς θα νικήσεις. Συνέχεια μαθαίνεις και κάτι ξεχωριστό. Αρχικά να μην υποτιμάς τον αντίπαλο. Τα αισθήματα που σου δημιουργεί μια ήττα, είναι στεναχώρια για τον κόπο που ξόδεψες, για την κούραση που επήλθε, πράγματα που σου δημιουργούν μία κατάσταση σύγχυσης».
Υπήρχαν στιγμές απογοήτευσης που ήθελες να τα παρατήσεις;
«Φυσικά και υπάρχουν. Στιγμές που ένιωθα κουρασμένη και εξαντλημένη. Ήθελα να κάνω πράγματα στη ζωή μου, αλλά ευτυχώς οι γονείς μου δεν με άφησαν. Συνήθως μετά από αγώνες που αισθάνομαι ότι δεν έχω δώσει το 100% , σκέφτομαι ότι ίσως δεν αξίζει να συνεχίσω. Ευτυχώς παραμένει σκέψη κι όχι πράξη».
Η Ελλάδα προωθεί το Tae Kwon Do;
«Η Ελλάδα δεν προωθεί το ταεκβοντό. Γενικά δεν είναι ένα άθλημα οικείο στο ελληνικό κράτος. Δεν προσφέρει χρήματα στους αθλητές ή έστω κάποια βοήθεια, για να παρευρεθούν σε αγώνες ή κάποιο κέρδος για τις διακρίσεις τους. Πλέον η Ελλάδα σε όλα τα αθλήματα δεν προσφέρει χρήματα για τους αγώνες και συνήθως οι περισσότεροι αθλητές έχουν τους δικούς τους χορηγούς.
Οι επόμενοι στόχοι σου…
«Θέλω πολύ να παρευρεθώ σε Ολυμπιακούς Αγώνες, όμως οι πιο άμεσοι στόχοι μου, είναι να διακριθώ ξανά σε οποιοδήποτε πρωτάθλημα. Βέβαια θα το κυνηγήσω όταν η υγεία μου θα είναι στην κατάλληλη κατάσταση, πράγμα που ίσως αργήσει λίγο, αλλά όπως και για όλα τα πράγματα στη ζωή, χρειάζεται υπομονή και επιμονή για να φτάσεις εκεί που πραγματικά επιθυμείς».
Ειρητίνα Τζίμα: «Χρειάζονται πολλές θυσίες στον πρωταθλητισμό»

Η 18χρονη αθλήτρια του «ΑΣ ΤΑΕΚΒΟΝΤΟ ΖΗΚΟΣ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ» Ειρητίνα Τζίμα, από φέτος ανήκει στο δυναμικό των ΤΕΦΑΑ Τρικάλων, αποδεικνύοντας, πως κάλλιστα μπορεί να συνδυαστεί το σχολείο και ο πρωταθλητισμός, με επιτυχίες κατά τη διάρκεια των πανελληνίων. Αρκεί να υπάρχει θέληση, όπως υποστηρίζει. Ωστόσο η πορεία της προς τη διάκριση, περιλαμβάνει αρκετές θυσίες και αγάπη προς το άθλημα.
Έχοντας «καθαρίσει» λοιπόν το μυαλό της από τον θεσμό των εξετάσεων, κάνει ένα φλας μπακ στην πρώτη της επαφή με το άθλημα, μοιράζεται μαζί μας τα στοιχεία που κάνουν μια αθλήτρια να ξεχωρίζει, ώστε να την οδηγήσουν στον πρωταθλητισμό, ενώ μας εξηγεί και την επιρροή που έχουν οι διαιτητές στο παιχνίδι.
Πριν περάσουμε στην πρώτη ερώτηση, θα ήθελα να μας πεις δυο λόγια για το πολύ πρωτότυπο όνομά σου. Πολλοί θα αναρωτηθούν από που βγαίνει.
«Το Ειρητίνα βγαίνει από το Ειρήνη-Χριστίνα και με φωνάζουν όλοι έτσι από μικρή».
Σε ποια ηλικία ξεκίνησες να ασχολείσαι με το Ταεκβοντό;
«Ξεκίνησα το ταεκβοντό στα 10 μου. Άρχισα να ασχολούμαι με το συγκεκριμένο άθλημα, ύστερα από την κατασκήνωση που είχα πάει, με τον σύλλογο της αδερφής μου και επηρεάστηκα».
Ποιες είναι οι πιο σημαντικές σου διακρίσεις;
«2 πανελλήνια μετάλλια
1 ασημένιο
1 χάλκινο».
Μίλησέ μας μας για τον σύλλογο που γυμνάζεσαι και για τον προπονητή σου.
«Προπονούμαι στο σύλλογο «ΑΣ ΤΑΕΚΒΟΝΤΟ ΖΗΚΟΣ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ» και προπονητής μου είναι ο κ.Βασίλης Ζήκος. Είναι πάντα δίπλα μας και μας βοηθάει σε ότι χρειαστούμε. Δεν θα ήθελα να έχω άλλον προπονητή».
Έχει τύχει να χρησιμοποιήσεις βία έξω από τους αγωνιστικούς χώρους;
«Δεν έχει τύχει να χρησιμοποιήσω βία έξω από τον αγωνιστικό χώρο και αν δεν δεχθώ κάποια επικίνδυνη επίθεση, δεν θα την χρησιμοποιήσω».
Ποια τα στοιχεία που κάνουν μια αθλήτρια να ξεχωρίζει, ώστε να την οδηγήσουν στον πρωταθλητισμό;
«Πρέπει να το θέλεις και να το αγαπάς το άθλημα που επέλεξες. Χρειάζονται πολλές θυσίες στον πρωταθλητισμό. Χρειάζεται να αφιερώσεις χρόνο, χρήμα και πολλά άλλα».
Υπάρχουν στιγμές απογοήτευσης που να ήθελες να τα παρατήσεις;
«Φυσικά, αλλά πρέπει να θυμόμαστε, πως στον πρωταθλητισμό δε γίνεται να νικάς συνέχεια».
Μίλησέ μας για τους επόμενους στόχους σου.
«Εξαιτίας του Covid και της έναρξης των φοιτητικών μου υποχρεώσεων δεν έχω σκεφτεί τον επόμενο στόχο».
Υπάρχουν αδικίες στο άθλημα;
«Θεωρώ πως υπάρχουν αδικίες. Είσαι σε ένα τερέν και εκτός από εσένα και τον αντίπαλο σου, υπάρχουν διαιτητές. Μπορεί ένας διαιτητής να μην είναι με το μέρος σου και να χάσεις έναν αγώνα μόνο και μόνο από αυτό».
Ακολουθείς μία συγκεκριμένη διατροφή;
«Στο ταεκβοντό, όπως και σε άλλα αθλήματα, ένας αθλητής δεν μπορεί να είναι όσα κιλά θέλει. Δεν ακολουθώ μια συγκεκριμένη διατροφή, αλλά προσπαθώ να διατηρώ τα κιλά μου και να προσέχω τις τροφές με τις οποίες τρέφομαι».
Θα παρότρυνες κάποιον να αρχίσει το Tαεκβοντό και γιατί;
«Το ταεκβοντό είναι ένα άθλημα που συνεχώς μαθαίνεις. Δε μπορείς να το βαρεθείς. Δεν είναι ένα άθλημα που θα μάθεις δέκα κινήσεις και τέλος. Πρέπει να είσαι συγκεντρωμένος συνεχώς, γιατί έχεις και έναν αντίπαλο απέναντι σου. Φυσικά υπάρχει και το τεχνικό κομμάτι, που μπορεί να ασχοληθεί κάποιος με το αγωνιστικό».